Wandelen/Hiking
Als je van wandelen houdt, dan kunnen we beloven dat Nieuw Zeeland op geen enkele manier zal teleurstellen. Het lijkt wel of het land speciaal is ontworpen voor wandelaars! We vertelden eerder al op op deze website dat de Nieuw Zeelandse natuur heel gevarieerd is: van bergen tot fjorden, van vulkanen tot watervallen en van lange stranden tot gletsjers. Over goed aangelegde paden of rotsachtige formaties door hoog gras of over machtig mooie hangbruggen. Het maakt niet uit waar je bent, er is altijd wel een mooie wandeling of hike in de buurt die de moeite waard is. Maak je ook geen zorgen over hoe getraind en fit je bent, er zijn wandelingen van 15 minuten tot 5 dagen en alles wat daartussen zit. Je kan gaan voor de hoogste bergtoppen, maar ook voor schitterende wandelingen door valleien. Kies wat bij je past, want die keuze heb je zeker! Op deze pagina van DIYNewZealand.com vind je handige tips en belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden voor wanneer je op pad gaat, zodat je optimaal kan genieten van je wandeltocht of hike!
Verschil tussen wandelen, hiking en tramping
Allereerst even het verschil tussen wandelen en hiken: Dit zit hem vooral in de moeilijkheidsgraad en de afstand. Hiken is intensiever, moeilijker en vergt meer inspanning dan wandelen. Voor een hike is toch wel enige conditie nodig. In Nieuw Zeeland en op Nieuw Zeelandse sites wordt ‘hiking’ ook vaak ‘tramping’ genoemd.
Voorbereiding
Het is belangrijk om goed voorbereid te vertrekken voor een wandeltocht. Er zijn verschillende dingen waar je dan ook rekening mee kan houden.
Kies jouw type wandeling of hike
Ten eerste is het natuurlijk handig om enigszins een beeld te hebben van de duur en moeilijkheid van de track. Er is één site die wij altijd raadplegen voordat we beginnen aan een wandeling of hike, namelijk die van Department Of Conservation (DOC): https://www.doc.govt.nz/parks-and-recreation/things-to-do/walking-and-tramping/
Op deze site staat alle informatie die je nodig hebt. Je kunt er alle wandelingen vinden per regio en verder selecteren op duur en moeilijkheidsgraad. Ook kun je opzoeken wat mooie wandelingen zijn in verschillende categorieën, namelijk: ‘short walks’, ‘day hikes’, ‘great walks’ en ‘family-friendly walks and tramps’. Op deze site kun je ook per wandeling zien of er nog belangrijke informatie is over de track. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een track (deels) gesloten is vanwege lammertijd, slecht begaanbare paden door ‘flooding’ (overstroming) of sneeuwval. Door dit van te voren even na te kijken voorkom je teleurstellingen of weet je dat je extra voorzorgsmaatregelen moet nemen. Voor de meerdaagse hikes en de Great Walks in Nieuw Zeeland is het belangrijk dat je, vooral in het hoogseizoen, van tevoren je overnachtingen reserveert. Omdat dit vaak populaire wandelingen zijn, kunnen de hutjes onderweg snel volgeboekt zijn. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een deel van een meerdaagse hike te lopen!
Kom je bij de start van de wandeling dan staan hier altijd goede borden van de DOC. Hierop staat nogmaals hoe lang de hike duurt en of deze one-way of een loop betreft. Je kunt hier nog besluiten of de wandeling bij je past en of je er klaar voor bent. Bij de grotere en langere wandeling vind je ook onderweg nog genoeg borden met belangrijke info of de zogenoemde decision points. Lees deze altijd zorgvuldig en hou je aan de gegeven tips. Maak ook hier nog verstandigen beslissingen en ja het kan zijn dat je moet omkeren.
Het weer
Ook is het van belang dat je van tevoren het weerbericht checkt. Het weer kan snel omslaan in Nieuw Zeeland, en je wil natuurlijk niet halverwege je tocht omkeren omdat het compleet losbarst. Buiten dat dit natuurlijk heel jammer is, is het ook nog eens gevaarlijk! Andersom kan het natuurlijk ook heel warm worden. Dit hoeft niet per se een reden te zijn om niet te gaan wandelen, maar je kan hierop wel het tijdstip van vertrek aanpassen en dat je watervoorraad. Als je vroeg vertrekt, voorkom je dat je op het heetste moment van de dag aan het ploeteren bent. Dit geldt natuurlijk ook wanneer je wat later in de middag vertrekt. Bedenk dan wel even hoe laat het donker zal worden, zodat je op tijd terug bent. Wanneer je naar de top van een berg wilt hiken is het, naast de kans op buien of hitte, ook handig om te checken wat de kans op bewolking is. Het is namelijk echt heel erg balen als je er een flinke klim op hebt zitten en vervolgens niks van het uitzicht kan zien. Twijfel je of de weersomstandigheden juist en vooral veilig zijn om te gaan wandelen? Dan raden we je aan om even bij een i-site of DOC binnen te lopen om informatie in te winnen.
Check voor algemene seizoensinformatie deze pagina
Kies de juiste spullen
Welke spullen moet je nou zeker niet vergeten voordat je vertrekt? Hieronder staat als afsluiting een lijstje met in onze ogen essentiële dingen om bij je te hebben voordat je gaat wandelen in Nieuw Zeeland:
- Goede wandelschoenen
- Wandelsokken
- Een comfortabele broek, uren lopen in een spijkerbroek is toch minder prettig
- Laagjes! Het kan heel zonnig zijn, maar bovenop een bergtop toch ijzig koud. Daarnaast zijn er soms vier seizoenen op één dag. Houd rekening met alle soorten weersomstandigheden. Denk aan een t-shirt, fleecevest en een goede winddichte jas.
- Een goede rugzak (eentje die niet schuurt)
- Voldoende water
- Genoeg eten, bij voorkeur koolhydraatrijke producten. Zo hebben wij bijvoorbeeld pannenkoeken gebakken voordat we de Tongariro Alpine Crossing gingen lopen. Maar een paar mueslirepen zijn ook handig!
- Zonnebrand
- Zonnebril
- Pet of muts
- Hoofdlamp, voor het geval dat (grotten, of het wordt al donker)
- Verbanddoosje met o.a. ontsmettingsmiddel en (blaar)pleisters
- Een camera, want je gaat je ogen uitkijken! En anders heb je natuurlijk altijd je mobiele telefoon bij je om mooie plaatjes te kunnen schieten.
Kijk trouwens voor meer algemene inpaktips op deze pagina.