Jetlag
Wij van DIYNewZealand.com gaan je op deze pagina niet de gouden tip geven zodat je geen last hebt van een jetlag. Je gaat hoe dan ook last krijgen van het plotseling omgedraaide ritme. Wij zijn inmiddels een aantal keren naar Nieuw Zeeland gevlogen en onze jetlag is daarbij veranderd van ‘killing’ naar ‘oké’.
Vanuit Nederland kun je geen langere vlucht nemen dan een vlucht naar Nieuw Zeeland. Het tijdsverschil tussen deze twee landen is, afhankelijk van het seizoen waarin je reist, 10 tot 12 uur (zomertijd/wintertijd). Kijk voor de lokale tijd in Nieuw Zeeland op deze pagina. Het is niet alleen je dag- en nachtritme wat volledig omdraait, ook je eetpatroon verandert volledig. Je gaat voor je gevoel ontbijten wanneer je het liefst een flinke warme maaltijd naar binnen schuift. Natuurlijk is een jetlag voor iedereen anders, de ene zal er minder last van hebben dan de ander. Wij zijn altijd wel een paar dagen van het pad door de flinke omslag. Waar wij voornamelijk last van hebben is aanvallen van zweten, een verstoord hongergevoel waarbij je je flauw kan voelen (omdat je bijvoorbeeld onbewust te laat gaat eten), hoofdpijn en wat maag- darmklachten. Het klinkt misschien gek, maar voor ons is een jetlag het beste te vergelijken met een flinke kater. We zijn ons daarom ook iedere keer weer wat beter gaan voorbereiden. Hoe korter en draaglijker de jetlag, hoe eerder je met volle teugen kan gaan genieten!
Tips
Voor vertrek
Bereid je voor op je aankomst
Het is fijn als je voor vertrek al een aantal dingen hebt geregeld voor wanneer je landt. Hoe minder zorgen na een lange vlucht, hoe prettiger dit zal zijn. Denk bijvoorbeeld aan je eerste overnachtingen of je transfer van de luchthaven naar je eerste accommodatie.
Pas thuis je ritme al enigszins aan
Hoe meer uren jij je ritme thuis al verschuift, hoe minder je lichaam in één klap te verwerken krijgt. Je kunt natuurlijk niet al volledig de Nieuw Zeelandse tijden gaan aanhouden in aanloop naar je vertrek. Wel kun je proberen om al wat vroeger naar bed te gaan en vroeger op te staan. In Nieuw Zeeland is het later dan in Nederland. In eerste instantie zei ons gevoel dat we dus thuis alvast langer moesten opblijven in de dagen voor vertrek. Om je sneller aan te passen aan de Nieuw Zeelandse tijd, is het juist beter om dit andersom te doen. De algemene regel is namelijk zo: Vlieg je naar het oosten, dan moet je vroeger naar bed en eerder opstaan. Vlieg je naar het westen, dan moet je later naar bed en later opstaan.
Stap uitgerust het vliegtuig in
Hiermee bedoelen we met een goede nachtrust vooraf. Natuurlijk wil je vieren dat je de volgende dag naar Nieuw Zeeland gaat en misschien wil je er wel drankje op drinken, maar een kater tijdens je vlucht is niet bevordelijk voor het overkomen van een jetlag.
Tijdens de vlucht
Slapen volgens lokale tijd van bestemming
Probeer tijdens de vlucht zo veel mogelijk te slapen volgens de lokale tijd in Nieuw Zeeland. Vaak worden deze tijden ook gewoon aangehouden tijdens je vlucht, waarbij de lichten in het vliegtuig uitgaan wanneer het nacht is op de plaats van bestemming. Houd er wel rekening mee dat, wanneer je een overstap hebt onderweg, dit vliegtuig dus de lokale tijd zal aanhouden van de plaats van je tussenstop. Denk vooruit, en probeer tijdens deze vlucht alsnog de lokale tijd van Nieuw Zeeland aan te houden.
Beweeg genoeg
Het is belangrijk om onderweg genoeg te bewegen. Doordat je lang zit is de bloedsomloop door de benen tijdens de vlucht minder optimaal. Dit kan zich onder andere uiten in gezwollen enkels, of in een ernstiger geval trombose. Het beste wat je hiertegen kunt doen, is onderweg zo veel mogelijk mobiel blijven en je beenspieren regelmatig aan het werk zetten. Op lange vluchten is er vaak genoeg ruimte om even je benen te strekken. Wij hebben zelfs passagiers onderweg yoga-oefeningen zien doen, dus geneer je vooral niet. Zodra je uit het vliegtuig mag voor je tussenstop probeer dan zoveel mogelijk te lopen.
Drink voldoende
Drink veel vocht gedurende de vlucht. De atmosfeer in een vliegtuig is vaak heel droog. Door voldoende te drinken, houd je je vochthuishouding goed op peil. Daarbij kan het ook helpen tegen het ontstaan van dikke, met vocht gevulde enkels zoals hierboven beschreven.
...Maar geen alcohol
Drink geen alcohol tijdens de vlucht. Alcohol heeft invloed op je slaap en voornamelijk de diepte van je slaap. Er verandert voor je lichaam al genoeg op dit gebied, dus we raden je aan om je eerste biertje of wijntje in Nieuw Zeeland pas te drinken.
Na aankomst
Houd wederom meteen de lokale tijd aan
Als je overdag landt is het heel verleidelijk om meteen je bed in te duiken, want je zult gebroken zijn van de lange reis. Ons advies is om nog heel even vol te houden tot het een normale tijd is om naar bed te gaan. Met een beetje geluk stap je daarbij in de avond in je bed, helemaal gesloopt uiteraard, waardoor je de hele nacht slaapt en ‘s ochtends op een mooie tijd wakker wordt. Je moet er wat voor over hebben, maar zo wen je zo snel mogelijk aan het nieuwe dag- en nachtritme.
Vocht afdrijven
Heb je last van gezwollen enkels, zoals eerder beschreven? Leg dan even een extra kussen onder je matras bij het voeteinde. Zo wordt het vocht in de nacht makkelijk afgedreven en ben je hier zo snel mogelijk vanaf.
Denk aan je eetpatroon
Je hongergevoel zal enigszins in de war zijn. Denk er aan dat je in ieder geval drie keer per dag een goede maaltijd eet. Ook is het zeker aan te raden om altijd een kleine snack bij je te hebben in de eerste dagen. Denk bijvoorbeeld aan een mueslireep. Deze kun je bijvoorbeeld meteen na aankomst bij je eerste accommodatie in de dichtstbijzijnde supermarkt halen, als je toch wakker moet blijven ;)