Vervoer
Er zijn verschillende manieren om door Nieuw Zeeland te reizen. Je keuze voor vervoer is een belangrijke bouwsteen in het bouwproces van jouw reis.
Wij van DIYNewZealand.com houden van reizen waarbij je zo min mogelijk afhankelijk bent van anderen en zo veel mogelijk zelf de touwtjes in handen hebt. Dit geldt zeker ook voor het vervoer. Voor onze reizen hebben we de nodige research gedaan en hebben hierdoor een voorkeur ontwikkeld voor het roadtrippen met een huurauto- of camper. Er zijn natuurlijk ook andere opties om van plek naar plek te reizen, zoals met een georganiseerde groepsreis, het openbaar vervoer of zelfs liftend.
Op deze pagina zullen wij vooral onze ervaringen met een huurauto- of camper delen met tips en adviezen, omdat wij van mening zijn dat dit de fijnste manier is om door Nieuw Zeeland te reizen. Valt jouw keuze ook op deze manier van rondreizen, lees dan hier alvast handige verkeerstips ter voorbereiding!
We sluiten deze pagina af met informatie over je transfer van het vliegveld naar je eerste accommodatie. Niet onbelangrijk en een zorg minder wanneer je dit (gemakkelijk) al vanuit Nederland hebt kunnen regelen!
Huurauto vs. camper
Een camper huren lijkt in Nieuw Zeeland populairder dan het huren van een auto. Een groot voordeel van een camper is het feit dat je voor iedere nacht een dak boven je hoofd hebt. Door heel Nieuw Zeeland zijn er veel campings waar je gratis of tegen een kleine vergoeding mag staan met je camper. Deze campings zijn van de DOC (Department of Conservation) en zij zorgen voor de basisfaciliteiten op de camping. En met basis, bedoelen we ook echt basis. Er zijn ook veel campings te vinden in Nieuw Zeeland waarbij je moet betalen voor een standplaats, waar de faciliteiten over het algemeen luxer zijn. Kijk voor meer informatie over accommodaties op de betreffende pagina.
Wanneer je een auto huurt, heb je nog geen slaapplaats. Hier zul je je nog apart in moeten verdiepen. Er zijn verschillende opties:
-Je koopt een tent en rijdt van camping naar camping. Hiervoor geldt hetzelfde als voor de camper: je kunt op campings van de DOC staan, of op particuliere campings of holiday parks. Een standplaats voor een tent is hierbij goedkoper dan voor een camper.
-Je maakt gebruikt van ‘cabins’, die ook verspreid door heel Nieuw Zeeland te vinden zijn op verschillende campings en vakantieparken.
-Je boekt accommodaties in hostels, via AirBNB of andere boekingwebsites.
Nu is de vraag welke van de twee opties het voordeligst is. Wij hebben meerdere verhuurbedrijven opgezocht op het internet en berekend hoeveel wij kwijt zouden zijn met ofwel een camper ofwel een auto. Daarnaast hebben we uitgerekend hoeveel we ongeveer per nacht kwijt zijn aan accommodatie of standplaatsen. De goedkoopste optie hierbij is het huren van een auto en daarbij gebruik maken van DOC campings met een tent.
Tijdens onze eerste reis zijn wij op deze manier door Nieuw Zeeland getrokken. Wij kwamen er bij deze reis achter dat we toch wel waarde hechten aan enige luxe (lees: goed bed, koelkastje, goede sanitaire voorzieningen zoals een warme douche).
Daarom hebben we in de daaropvolgende reizen gebruik gemaakt van een huurauto en cabins op vakantieparken, AirBNB en boekingsites. Hierbij hadden we ook kunnen kiezen voor een huurcamper, maar dit heeft voor ons toch enkele nadelen. Ten eerste geeft een huurauto meer vrijheid. Je checkt in op een camping, legt al je spullen binnen en je hebt weer een lege auto om de buurt mee te verkennen. Daarbij is een auto ook mobieler dan een camper. De wegen in Nieuw Zeeland kunnen namelijk smal zijn met af en toe een gravelroad.
Mocht je je afvragen wat qua kosten voordeliger is (een auto of een camper), dan kunnen wij je vertellen dat we na meerdere keren research er steeds op uitkwamen dat dit om en nabij gelijk is. Daarbij moet wel nog vernoemd worden dat een auto zuiniger in verbruik is dan een camper.
Alle bovengenoemde punten maakten de keuze voor een huurauto voor ons de beste keuze.
Spaceships, de perfecte tussenoplossing
Mocht je na het lezen van bovenstaande tips nog steeds niet zeker weten wat jij wil, dan is er nog een geweldige tussenoplossing. Je kunt namelijk niet alleen kiezen tussen een camper of auto. Je hebt ook de optie om te kiezen voor de zogenoemde Spaceships. In principe is het een kleine camper met de voordelen van de auto. Ze zijn een stuk kleiner dan een gewone camper en je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je niet alle wegen kunt trotseren. Het zijn een soort omgebouwde stationwagens met de luxe van een bed in het passagier- en bagagegedeelte. De Spaceships zijn in tegenstelling tot de grotere campers niet self-contained (zelf voorzienend), dit houdt in dat je niet overal zomaar mag kamperen. Je zal dus op campings moeten staan met voorzieningen als stromend water en toiletgelegenheden. Maar dit hoeft geen probleem te zijn. Spaceships heeft een speciale app voor reizigers gemaakt waarop je heel goed de juiste kampeerplekken kunt vinden. Deze kampeerplaatsen hoeven helemaal niet duur te zijn, of ze zijn in sommige gevallen zelfs gratis (bijv. DOC-campspots). Daarnaast geeft het huren van zo’n niet self-contained camper je ook het voordeel dat dit meestal voor veel lagere prijzen verhuurd kan worden dan de gewone campers. Zoals je dus kunt lezen is het een hele goede optie als je de vrijheid van een auto en de voordelen van camper wil combineren.
Wil jij nou zo’n top Spaceship (wat wij van DIY maar al te goed begrijpen) huren voor jouw prachtreis door Nieuw Zeeland? Dan kunnen wij in samenwerking met de toppers van Dutchies Travel een offerte aanbieden. Vul onderstaand (of op je pc of laptop hiernaast) formulier in en Dutchies Travel zal je een mooie prijs en een mooie Spaceship bieden!
Waar op te letten bij het huren
Ten eerste moet je een verhuurbedrijf kiezen. Omdat deze manier van reizen door Nieuw Zeeland heel gangbaar is, zijn er veel verschillende aanbieders. Dit zijn punten waar je volgens ons op moet letten:
- De grote van de auto of camper. Denk aan alle spullen die je meeneemt en eventueel in Nieuw Zeeland nog gaat kopen (zoals kookgerei, deken, koeltasje, enz.)
- Het aantal kilometers dat je ermee mag rijden. Soms zit er een limiet aan het aantal kilometers. Wil je meer rijden, dan moet je bijbetalen. Maak dus alvast een kleine inschatting hiervan. Tips voor routes vind je hier.
- Het aantal bestuurders wat bij de huur zit inbegrepen. Ook voor een extra bestuurder moet je soms bijbetalen.
- Wil je naar beide eilanden, let er dan op of je overtocht erbij is inbegrepen.
- Houd er rekening mee dat sommige verhuurbedrijven een fee rekenen wanneer je de auto of camper in een andere stad inlevert dan waar je het aan het begin van je reis hebt opgehaald.
- Let op bijgevoegde verzekeringen. Wij namen altijd de meest uitgebreide verzekeringsoptie (zero excess liability) en eventueel ook nog road side assistance. Met deze optie kun je de AA (de Nieuw Zeelandse ANWB) op locatie laten komen wanneer je bijvoorbeeld met een lekke band aan de kant van de weg staat (been there, done that). Op deze manier ga je met het meest geruste gevoel de weg op.
- Sommige verhuurbedrijven vragen om een Engelse vertaling van je rijbewijs. Een internationaal rijbewijs kun je aanvragen bij de ANWB voor een paar tientjes. Deze is dan 3 jaar geldig.
- Wij raden aan geen GPS bij de boeken. Er zijn tegenwoordig meerdere gratis apps die je kunt gebruiken. Zo houd je je huurkosten lager. Zorg er wel voor dat je app en de kaart van Nieuw Zeeland up to date is. Dit doe je door wanneer je even op wifi/internet zit de kaarten bij te werken.
Transfer van en naar de luchthaven
Dit regelen wij altijd al vanuit Nederland. De vlucht naar Nieuw Zeeland is de langste vlucht die je vanuit Nederland kunt nemen, dus je kan je voorstellen dat je niet helemaal fris het vliegtuig uithuppelt. Je zal te maken krijgen met een jetlag, dus hoe minder je nog ter plekke hoeft te regelen, hoe relaxter.
Er zijn een aantal opties waar je uit kan kiezen. Je kan met het openbaar vervoer je eerste accommodatie bereiken. Hierbij ben je wel afhankelijk van de tijden die het openbaar vervoer aanhoudt. Soms moet je nog een stukje lopen van de bushalte naar je accommodatie.
Daarnaast is het mogelijk om met speciale airportbusjes van tevoren een boeking te maken, waarbij je aangeeft hoe laat je landt en waar je eerste accommodatie is. Zij brengen je dan tot aan de deur. Dit heeft tot nu toe onze voorkeur. Uiteraard kun je tegen een meerprijs ook gebruik maken van een taxi. Als je geen zin hebt in een busje met toeristen vlak na je ellenlange vlucht, dan is dit een goede optie.