Geldzaken

Ga jij op reis naar Nieuw Zeeland en ben je van plan hier een schitterende tijd te gaan beleven, dan heb jij uiteraard gespaard. Het is handig om voor je vertrek te bedenken wat jij allemaal wil zien en doen. Ben jij iemand die vooral veel mooie wandelingen wil gaan maken of ben jij bijvoorbeeld iemand die speciaal komt voor de machtige bungeejumps en skydives die je in Nieuw Zeeland kunt vinden. Daarnaast is het belangrijk om voor jezelf een aantal budgetafspraken te maken en hier alvast een lijstje van op te stellen. Zo kun je gerichter sparen en kom je minder voor verrassingen te staan op het moment dat jij in het paradijs loopt. We begrijpen dat het lastig is als je voor het eerst richting Nieuw Zeeland reist om een correcte budgettering te maken. En hoe werkt het bijvoorbeeld met het opnemen van geld of het gebruik van een creditcard? Daarom geven wij van DIYNewZealand.com op deze pagina onze tips en tricks, zodat je een goed idee hebt van waar jij rekening mee moet houden tijdens jouw prachtreis.

In Nieuw Zeeland betalen ze met de NZD (New Zealand Dollar). Omdat jij waarschijnlijk in onze welbekende eurootjes spaart is het handig om te kijken hoeveel NZD deze euro’s waard zijn. Je kunt op deze pagina een omrekentool vinden die je daar een goed inzicht van geeft.

Pinnen

Als jij met je Nederlandse bankpas je zuurverdiende centen uit een Nieuw Zeelandse muur (wall) wil trekken, dan moet je van tevoren je bankpas op 'wereld' zetten. Bij de meeste banken doe je dit heel eenvoudig via mobiel bankieren apps en daar kun je vaak ook de data instellen. Aangezien je niet bent verzekerd voor diefstal als je bankpas op 'wereld' staat, raden wij aan om dit in te laten gaan vanaf de datum dat jij het vliegtuig in stapt en het weer terug op 'Europa' te zetten op de dag dat je weer landt in Nederland.

Nieuw Zeeland kent verschillende grote banken en wij zijn er geen één tegen gekomen waarbij je geen flappen uit de muur kunt toveren. Je dient wel rekening te houden met extra kosten voor het pinnen in het buitenland. Elke Nederlandse bank hanteert hier andere prijzen voor die je op de site van jouw bank kunt terug vinden. Het kan voorkomen dat een bepaalde Nieuw Zeelandse bank niet een maximaal bedrag kan uitgeven. Loop dan even wat rond of rij naar het volgende dorp om een bank te vinden die dat wel doet. Zo weten wij dat je bij ANZ en Westpac wel altijd je maximale bedrag kunt pinnen (het maximale bedrag bedraagt 500 euro). Daarnaast kunnen we je meegeven dat je het best bij het pinnen voor de optie “charge my account in NZD” kunt kiezen. Op deze manier wordt er gerekend met de actuele wisselkoers en niet met een door de bank bepaalde wisselkoers. Dit kan je een aantal precious euro’s schelen.

Kiwi met NZD (nieuw zeelandse dollars) op zijn poot. Nieuw Zeeland. DIYNewZealand.com

Creditcard

Heb jij nog geen creditcard, kijk dan of het voor jou mogelijk is om er eentje aan te vragen. Het is namelijk een handig betaalmiddel in het buitenland. Je kunt hier makkelijk online boekingen mee maken of bijvoorbeeld gebruiken als je gaat tanken bij een 'self service' pomp. Wij zetten vaak ook extra geld op onze creditcard, zodat we niet zoveel cash op zak hoeven te hebben.
Wat ook een goede optie is, is het aanvragen van een prepaid creditcard. Hierbij zet je eerst zelf geld op je pas voordat je deze kunt gebruiken. Het voordeel hiervan is dat je wel een creditcardnummer hebt om te gebruiken bij o.a. online boekingen, zonder dat er een financiële toetsing aan vooraf gaat. Daarbij zijn je meeste aankopen met een prepaid creditcard verzekerd, net als bij een gewone creditcard. Let wel goed op, een autoverhuurbedrijf accepteert niet altijd een prepaid creditcard.

Budgettering

Zoals we in de inleiding van deze pagina aangaven is het erg verstandig om je geldzaken van tevoren even op een rijtje te zetten. Niks is zo vervelend om voor onvoorziene kosten komen te staan. Onvoorzien kan al zijn dat jij thuis had bedacht nooit een bungeejump te gaan maken ('je bent toch niet gek'), maar vervolgens in Queenstown loopt waar de thrillseeker in jou wordt wakker geschud en je toch beluit het te gaan doen. Natuurlijk is het haast onbegonnen werk om van te voren alles al te plannen, prijzen op te zoeken en vast te leggen. Het is ook niet leuk en het haalt het spontane en het vrijheidsgevoel een beetje van je droomreis. Daarom raden we aan om een ruime inschatting te maken en je daar aan te houden. Hetzelfde geldt voor de zaken als boodschappen, uit eten/afhalen, tanken enz.  Kijk vooral rond op de site van DIYNewZealand.com en en check zelf waar je misschien op wil/kan besparen.

Close up afbeelding van 1 NZD (nieuw zeelandse dollar). Nieuw Zeeland. DIYNewZealand.com