Nadat we je lekker hebben gemaakt om te gaan roadtrippen door Nieuw Zeeland, is het natuurlijk niet onbelangrijk om je alvast even te verdiepen in wat verkeersregels. Veel dingen gaan in NZ toch net even anders dan wij gewend zijn van de platte en rechte wegen in Nederland!
1. Links rijden
In case you didn’t know! In Nieuw Zeeland wordt dus links gereden. Je stuur zit daarmee aan de rechterkant en dit is waarschijnlijk al je eerste uitdaging. Het geeft niks als je per ongeluk een paar keer links instapt en verwilderd je stuur aan het zoeken bent. Been there! Het is even wennen en omdat veiligheid boven alles gaat, raden we echt met klem aan om eerst zeker 2 nachtjes van je jetlag te bekomen voordat je in je huurauto of -camper stapt en wegrijdt. Je hebt gewoon echt een beetje focus nodig in het begin. Veilig voor jou en voor de kiwi’s. Vaak haal je je auto/camper op vanuit een stad, zoals Auckland of Christchurch.
Zoek van tevoren even de route op terug naar je accommodatie of volgende bestemming, dan voorkom je dat je meteen door een grote stad aan het dwalen bent. Oefen eventueel even op een rustige parkeerplaats om feeling te krijgen. Onze ervaring is dat er vrij snel een ‘switch’ omgaat in je brein, waardoor je snel de slag van het links rijden te pakken hebt. Alles werkt in principe precies in spiegelbeeld: rotondes gaan met de klok mee en je richtingaanwijzer en ruitenwisser zitten dus ook andersom. Je pedalen zitten dan weer wel op de bekende plek onder je voeten.
2. Dieren op de weg
Je staat even raar te kijken als je onderweg een bord tegenkomt dat er zeehonden op de weg kunnen liggen (bijvoorbeeld tussen Christchurch en Kaikoura). En ook al zie je niet zo snel een kiwi in het wild, een geel bord met een kiwi erop en eronder ‘drive carefully’ is ook niet vreemd in Nieuw Zeeland. Meerdere malen hebben we al met de auto vast gestaan tussen een kudde schapen, die met hun herder rustig (echt heel rustig, maar hè, heb je haast dan?) de weg oversteken. Deze dieren hebben nou eenmaal voorrang! Maar geldt dat dan echt voor alle dieren? Voor ons als dierenliefhebber natuurlijk wel, maar er zijn dieren waar men wat minder rouwig om is al deze op je bumper terecht komen. Denk aan possums, hermelijnen en konijnen. Zoals eerder beschreven in het blog ‘roadtrip’, worden deze dieren gezien als plaag en vormen ze een bedreiging voor Nieuw Zeelands native wildlife. Het is ons gelukkig nog niet overkomen, maar gezien de hoeveelheid road kill die je onderweg kan tegenkomen, is het niet zeldzaam dat je een keer zo’n beestje treft.
3. Gravelroads
Daar heb je er wel een aantal van in Nieuw Zeeland. En regelmatig leiden ze ook naar hele mooie stukken natuur, waardoor het ook zeker de moeite waard is om je eraan te wagen. Let goed op gaten in de weg, deze ontstaan namelijk vrij snel in dit soort wegen. Je autootje of camper kan het flink te verduren krijgen en er kan tevens schade ontstaan door opspringende steentjes. Verlaag je tempo dus ook aanzienlijk. Rustig en oplettend rijden zorgt eigenlijk zelden voor problemen. Soms is het bij of na erge regenval niet verstandig om je eraan te wagen. Dit hangt natuurlijk ook af van de kwaliteit van het wegdek, maar het risico dat je vast komt te zitten wordt groter. Door plassen kun je ook niet goed de diepte van kuilen inschatten. Gebruik dus je gezonde verstand en (er)ken de grenzen van je rij-skills.
4. Veilig inhalen
Omdat je in Nieuw Zeeland vrijwel alleen maar éénbaanswegen hebt, zul je het toch met z’n allen op die ene rijbaan moeten redden. Er rijden onder andere Kiwi’s die van of naar hun werk gaan, grote campers met soms toch wat onzekere toeristen en veel vrachtwagens met zware lading. De wegen zijn slingerend en soms vrij steil stijgend of dalend. Regelmatig kom je langs de wegen verbredingen tegen, waarbij je aan de kant kunt om iemand in te laten halen. Of om natuurlijk wat extra gas te geven wanneer je al een tijdje achter een logge vrachtwagen zit. Deze verbredingen worden ruim van tevoren aangegeven als ‘passing lanes’, ‘slow vehicle bays’ of ‘stopping bays’. Maak hier gebruik van om onderlinge irritaties te voorkomen. Ga niet bumperkleven als je harder wil rijden, maar wacht even op het goede moment. Kijk andersom ook regelmatig even in je achteruitkijkspiegel om te zien of iemand achter jou wil inhalen. Iedereen blij :)
5. Parkeren
In de meeste plekken in Nieuw Zeeland is het gratis parkeren zonder problemen en is er geen gebrek aan parkeerplaatsen. Kom je in die iets grotere steden of dorpen, dan zal je in het centrum vaak betaald moeten parkeren. Maar vaak niet voor de prijzen die wij gewend zijn. Soms is het een groot parkeerterrein of een parkeergarage, zoals we die ook in Nederland kennen, maar je ziet ook vaak parkeerplaatsen aan de zijkant van de weg met ieder apart een eigen parkeermeter waar je munten in moet gooien. Niet zo spannend en vrij vanzelfsprekend.
Heel vaak kom je ook nog plekken tegen waarbij een getal wordt aangegeven bij de parkeerplek: 15, 30, 60, 90, 120 of 240. Dit zijn de minuten die je op die plek mag staan met je auto of camper. Maar hoe controleren ze dan hoe lang je daar precies staat? Het kan zijn dat er een sensor in het wegdek zit die opmerkt dat er een auto geparkeerd is. Deze sensoren zijn goed zichtbaar als een schijf ter grote van een theeschoteltje midden op de parkeerplek. Wanneer er geen sensor in het wegdek zit, kan het zijn dat een parkeerwachter met krijt een streepje op één van je banden zet. Komt de parkeerwachter na het maximale aantal minuten terug en je auto staat er nog met de streep op dezelfde plek? Dan kun je rekenen op een parkeerbon. En dit kan een flinke zijn!
Nog een belangrijk advies ten aanzien van parkeren in grote steden (Christchurch, Wellington of Auckland): kijk van tevoren op internet waar je (relatief goedkoop) kan parkeren en stel je navigatie daar op in. Door een grote stad rijden kan echt een ‘crime’ zijn, dus hoe minder je hoeft te dwalen, hoe beter. In grote steden heb je altijd veel parkeerterreinen en parkeergarages, waarbij je meestal een ‘early bird’ ticket kan komen als je er voor een bepaalde tijd je auto parkeert. Dit kan best een hoop schelen!
6. In het donker
Ons advies: vermijd het als je die keuze hebt. De wegen zoals we die gewend zijn in Nederland zijn heel anders vergeleken die in Nieuw Zeeland. Je hebt smalle wegen die slingeren door bergpassen en amper (lees: niet) verlicht zijn. Wilde dieren kunnen van alle kanten voor je auto langs schieten. Kan het niet anders en zul je door het donker moeten rijden, zet dan je groot licht aan voor beter zicht wanneer mogelijk. Denk hierbij natuurlijk wel aan je medeweggebruikers: zie je tegenliggers naderen, zet je groot licht dan snel weer uit om niemand te verblinden.
7. Stoplichten
Rood = stoppen, groen = rijden. Das vrij herkenbaar. Verder is het goed om te weten dat de stoplichten, in tegenstelling tot in Nederland, aan de overkant van het kruispunt staan. Omdat er veel éénbaanswegen zijn, sta je vaak met z’n allen in de rij (voor zover je het een ‘rij’ kunt noemen meestal) voor zowel rechtdoor als afslaan. Er zijn daarbij twee lichten: één voor rechtdoor, en één om af te slaan. Staat alleen het stoplicht voor rechtdoor op groen, dan mag je ook afslaan wanneer het kan. Let hierbij wel op tegenliggers! Kan het niet, dan kan het helaas niet en moet iedereen in de rij wachten, ook als ze rechtdoor moeten. No worries, er komt altijd een moment waarbij zowel het stoplicht voor rechtdoor als voor afslaan op groen staan!
8. Snelheid
Eigenlijk hebben wij alleen rondom Auckland en in de buurt van Hamilton gezien dat je 110km/u mocht rijden, maar ga er van uit dat je overal (natuurlijk niet binnen de bebouwde kom) in principe 100km/u mag rijden. En dit is maar goed ook, de wegen zijn smal met veel scherpe bochten. In deze bochten staat met grote gele borden de advies snelheid aangegeven. Houd je hier gewoon aan, ze staan er niet voor niks. Je wil je reis niet eindigen in een ravijn (hoe mooi deze ongetwijfeld ook zal zijn).
Heb je iets aan dit blog gehad of vond je het gewoon leuk om te lezen? Vergeet dan vooral niet op de 'vind ik leuk' of 'deel' knop te drukken! Like daarnaast voor meer van dit soort verhalen, blogs, informatie en updates over Nieuw Zeeland de facebookpagina van DIYNewZealand!