De 3 Mooiste peninsula’s van Nieuw Zeeland - Deel 3 (Otago Peninsula)

Gepubliceerd op 5 mei 2020 om 10:18

Tijdens onze reizen door Nieuw Zeeland hebben we altijd het ultieme gevoel van vrijheid. Toch wil dat niet zeggen dat wij onszelf altijd rust gunnen. Lekker veel met je autootje van hot naar her. Het is namelijk een land waar altijd wel iets te beleven is in de buurt. Van perfecte wandelingen of hikes tot aan het spotten van wildlife of gewoon het halen van je boodschappen. Maar door al die fantastische bezigheden en bezienswaardigheden ben je zo nu en dan wel toe aan een mini-vakantie!

Wij kunnen je daarom zeer zeker aan raden om de volgende drie schiereilanden (peninsula’s) te bezoeken. Hier heb je nog steeds veel te doen, maar de relaxte sfeer zorgde in ieder geval bij ons altijd voor dat ultieme vakantiegevoel. We gaan het met jullie in drie blogs hebben over deze peninsula’s:

  1. The Coromandel (deel 1)
  2. Banks Peninsula (deel 2)
  3. Otago Peninsula (deel 3)

Otago Peninsula

Net zoals de Banks Peninsula vind je de Otago Peninsula vlakbij een grote stad. In dit geval de gezellige studentenstad Dunedin. Vanaf het centrum van Dunedin is het nog geen half uur rijden voor je op dit mooie schiereiland rijdt. Wij zijn meerdere malen op deze peninsula geweest en hebben er zelfs overnacht in het kleine kustplaatsje Portobello. De peninsula heeft veel te bieden, maar daar komen we later op terug. Misschien is het eerst leuk om wat te vertellen over de geschiedenis van de Otago Peninsula.

Geschiedenis

Het schiereiland werd al vroeg bewoond: wat archeologische vondsten nu vertellen is dat er vele Maori dorpen waren, zelfs meer dan ergens anders in de regio. Nadat de Moa (de grote uitgestorven vogel van Nieuw Zeeland) niet meer te vinden was op de peninsula en de jacht op deze beesten stopte, bouwden de Maori hier hun dorpen (pa's) en een nieuwe Maori cultuur werd bereikt. Ze leefden na de Moa jacht vooral van het verbouwen en nuttigen van de koolpalm. Voor de Europese nieuwelingen werd de Otago Peninsula ultiem gevonden voor een haven voor de walvisserij. Het werd voor het eerst in kaart gebracht door James Cook in 1770. In 1860 tijdens de ‘goldrush’ werd het land van de peninsula vooral gebruikt voor pleziertuinen. Het beste voorbeeld wat nog steeds het bezoeken waard is, is het Larnach Castle: het enige kasteel van Nieuw Zeeland. Dit grote huis werd gebouwd door de Schot William Larnach en is in echt Schotse kasteelstijl gebouwd.
Later, nu zo’n 100 jaar geleden, werd op de kop van het schiereiland een fort gebouwd als bescherming tegen de Russen. Dit fort ligt onder de grond en tijdens de tweede wereldoorlog werd er een bijzonderheid in het fort geplaatst. In het fort ligt namelijk ‘The Disappearing Gun’: een geweldig groot kanon dat door middel van een draaimechanisme tevoorschijn kon worden getoverd uit de heuvel. Dit kanon is echter nooit gebruikt, omdat de Duitse U-boten nooit Nieuw Zeeland bereikten aan deze kant van het land. Je kunt het nog wel bezichtigen en het mechanisme laten werken. Het fort wordt nu bewoond door de enige Royal Albatros kolonie ter wereld die zich zo dichtbij de mensheid bevindt. Wij van DIY zijn naar het fort gereden, hebben het kanon gezien en zijn de gigantische albatrossen gaan spotten. Echt heul tof, en daarom ook echt een aanrader!

Natuur

Het landschap heeft natuurlijk ook een lange en rijke geschiedenis. De Otago Peninsula is net als de Banks Peninsula gevormd door vulkanische activiteit. De grote, nu uitgestoven Dunedin vulkaan is hiervoor verantwoordelijk. Het land werd gevormd tussen de 13 en 10 miljoen jaar geleden. De Otago Peninsula heeft hierdoor een lengte van een slordige 25km en veel heuvels waarvan de hoogste 408m is!

Je kunt zoals wij dat met enige regelmaat gedaan hebben schitterende routes rijden over de peninsula. Het is erg leuk om over de Highcliff Road te cruisen, die maar liefst 64 km lang is. Je hebt hier ongelofelijk veel punten om te stoppen en uitzichten te bewonden of een wandeling te maken langs de hoge kliffen. Je zult gegarandeerd je ogen uitkijken! Het enige dorpje waar je wat kunt eten en drinken is Portobello en heeft een relaxte sfeer. Wij doen er graag een kop koffie en verblijven hier graag op de camping.

Dieren

Als je vervolgens vanuit Portobello richting de kop rijdt (Taiaroa Head) heb je de kans om de vele verschillende wilde diersoorten tegen te komen en te bewonderen. Zoals al eerder besproken bevindt zich hier de enige ‘Royal Albatros familie’ ter wereld die zich dichtbij de mensheid heeft gesetteld. De albatrossen leven het grootste deel van hun leven op zee en komen alleen aan land om een partner te zoeken en te broeden. Dit is echt machtig mooi om te zien! Wij zijn hier meerdere malen geweest, één keer in het broedseizoen en één keer in het uitvliegseizoen. Deze dieren kunnen een spanwijdte bereiken van meer dan 3 meter en als ze vliegen is het erg indrukwekkend om deze grote vleugels voorbij te zien scheren. Je kunt de dieren bewonderen vanaf een gratis platform (met geluk) of koop een kaartje bij het Royal Albatros Centre om ze echt van dichtbij te kunnen zien vanuit een observatietoren. Daarnaast kan je hier ook Yellow Eyed pinguïns, Little Blue pinguïns, zeldzame Nieuw Zeelandse zeeleeuwen en zeehonden in het wild spotten!

Al met al weer zo’n bijzonder verborgen pareltje van Nieuw Zeeland! Je kunt op de Otago Peninsula je natuur-, cultuur- en wildlifehart sneller doen laten kloppen! Pak dan ook zeker je kans en bouw de peninsula in je reisroute!

Heb je iets aan dit blog gehad of vond je het gewoon leuk om te lezen? Vergeet dan vooral niet op de 'vind ik leuk' of 'deel' knop te drukken! Like daarnaast voor meer van dit soort verhalen, blogs, informatie en updates over Nieuw Zeeland de facebookpagina van DIYNewZealand!